Praha.cz

 
Letní shakespearovské slavnosti 2014
Pátek, 13. červen 2014 22:00
Letní shakespearovské slavnosti, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Viktor Kronbauer

Letní shakespearovské slavnosti jsou nejstarší a největší divadelní přehlídka děl Williama Shakespeara pod širým nebem v Evropě. Festival se odehrává na otevřených scénách vždy po celé léto a v Praze letos potrvá od 24. června do 6. září.



Festival se ale koná i v Ostravě, Brně a Bratislavě a po jednom představení se odehraje také na Lokti a v Ústí nad Labem.

Vznik festivalu inicioval prezident Václav Havel. Ten začátkem 90. let otevřel Pražský hrad umělcům, aby na Hrad přilákali veřejnost. První shakespearovské představení tu proběhlo už v roce 1990 a od roku 1998 se tu slavnosti pořádají pravidelně. V letech 1999 a 2000 udělil Václav Havel festivalu svoji osobní záštitu.

Akci svou záštitou podpořil v roce 2004 i tehdejší prezident Václav Klaus. Od roku 2005 festival aktivně spolupracuje i s Nadačním fondem manželů Livie a Václava Klausových.


Repertoár letošních Letních shakespearovských slavnosti v Praze:


Tatiana Vilhelmová (Kateřina), Roman Zach (Petruchio), zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Pavel MáraMnoho povyku pro nic
Globe on Tour's Hamlet
Sen noci svatojánské
Richard III. (ČR)
Zkrocení zlé ženy
Veselé paničky windsorské
Jak se vám líbí
Dvaja páni z Verony
Marná lásky snaha
Večer trojkráľový


Víte, že…


Veselé paničky windsorské, Simona Stašová (paní Pažoutová),  Bolek Polívka (Falstaff), zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Viktor Kronbauer Hra Sen noci svatojánské, která měla premiéru minulý rok, se bude v letošní sezoně hrát v překrásném prostředí Lichtenštejnského paláce (Hudební a taneční fakulta AMU) na Malostranském náměstí.
U příležitosti 450. výročí od narození Williama Shakespeara budou mít diváci v rámci Letních shakespearovských slavností unikátní příležitost přivítat soubor londýnského divadla
Globe s inscenací Hamlet. Hamlet divadla Globe je svižná, zkrácená verze Shakespearovy klasické tragédie o pomstě dánského prince. S využitím zcela přenosných kulis předvede dvanáct herců a čtyři technici své podání Hamleta, které je oslavou bohatosti jazyka a představivosti autora.
Po loňském úspěchu dorazí z Bratislavy na Nejvyšší purkrabství Pražského hradu opět výtečná komedie plná rafinovaných slovních hříček - Dvaja páni z Verony je jedno z nejranějších Shakespearových děl. V jejím zajímavém slovensko - českém Tom Lawrence (L) Ladi Emeruwa (P), Globe on Tour's Hamlet 2014, foto: Bronwen Sharpzpracování dostala velký prostor hudba. Pánové Ondrej Kovaľ a Milo Kráľ jsou výborní muzikanti, Zuzana Norisová skvělá zpěvačka a na pódiu je doplňuje naživo hrající ženská kapela a další vynikající herci v čele s Lukášem Vaculíkem.
Letos naposledy se mohou diváci přijít podívat na herecký koncert v podání Jiřího Langmajera - zkaženého, drzého, ale i výjimečně obratného a šarmantního vévodu z Glostru v napínavém příběhu o Richardovi, největším ze všech Shakespearových bídáků.


Kde se Praze hraje, cena vstupenek:


Hana Vagnerová (Hermie) a David Prachař (Theseus/Oberon), Sen noci svatojánské 2013, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Pavel MáraLichtenštejnský palác, Hudební a taneční fakulta AMU
Malostranské náměstí 13, Praha 1, vchod naproti Chrámu Sv. Mikuláše
Cena vstupenek: 290, 490, 590, 790 a 890 Kč, VIP vstupenky 990 Kč.
Doprava: pěšky z tramvajové zastávky Malostranské náměstí.

Nejvyšší purkrabství Pražského hradu
Jiřská 6, Praha 1, venkovní areál – Muzeum hraček, Černá věž, kavárna
Cena vstupenek: 200, 290, 590, 790 a 990 Kč.
Doprava: z tramvajové zastávky Pražský hrad pěšky ulicí U Prašného mostu do areálu Pražského hradu, poté projdete kolem restaurace Vikárka do Jiřské ulice nebo pěšky ze zastávky metra i tramvaje Malostranská po Starých zámeckých schodech do ulice Jiřská.

Mapa ZDE.

V Praze lze při zakoupení vstupenek na pokladnách v místě konání představení využít systému slev určených pro: studenty, držitele průkazů ZTP a doprovodu vozíčkářů, kteří mají po předchozí dohodě vstup zdarma.


Stránky Letních shakespearovských slavnosti:


www.shakespeare.cz
www.facebook.com/pages/Letní-shakespearovské-slavnosti/404728932106.

Zdroj a foto: Letní shakespearovské slavnosti, www.shakespeare.cz

(zem)