Praha.cz

 
Národní divadlo chystá v únoru dvě premiéry, první se koná už ve čtvrtek 5. února
Pondělí, 02. únor 2015 09:30
Národní divadlo - hlediště, zdroj: Národní divadlo

Národní divadlo chystá na letošní únor hned dvě premiéry - režisérem Vladimírem Morávkem nově převyprávěný příběh Mozartovy Kouzelné flétny ve Stavovském divadle a pod hlavičkou souboru Laterny magiky inscenaci s prvky činohry i pohybového divadla Podivuhodné cesty Julese Verna na Nové scéně Národního divadla.


KOUZELNÁ FLÉTNA ve Stavovském divadle

KOUZELNÁ FLÉTNA ve Stavovském divadle, Zdroj: Národní divadloSpletitý příběh Kouzelné flétny nově převypráví divákům Stavovského divadla jeden z nejosobitějších českých režisérů současnosti Vladimír Morávek ve fantaskním světě koláží předního výtvarníka Miroslava Huptycha. Premiéry Mozartovy opery v hudebním nastudování Jaroslava Kyzlinka chystá Národní divadlo na 5. a 7. února 2015.

V inscenaci Kouzelné flétny vystoupí pěvci mladší a střední generace: Jana Sibera, Olga Jelíková, Marie Fajtová, Yukiko Šrejmová Kinjo, Petra Perla Nôtová, Gabrijela Ubavić, Jana Horáková Levicová, Michaela Kapustová, Kateřina Jalovcová, Václava Krejčí Housková, Lucie Hájková, Lenka Pavlovič, Richard Samek, Jaroslav Březina, Jiří Brückler, Miloš Horák, Jan Šťáva, Pavel Vančura, Aleš Voráček nebo Ondřej Koplík.

Diváci Stavovského divadla uvidí do konce sezony celkem deset představení poslední Mozartovy opery a to v původním německém jazyce s českými titulky. Poslední inscenace Kouzelné flétny ve Stavovském divadle v českém jazyce a v režii Davida Radoka z roku 1993 se dočkala až 384 uvedení.

Více informací a objednávání vstupenek zde: www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/7867?t=2015-02-05-19-000

PODIVUHODNÉ CESTY JULESA VERNA, Nová scéna Národního divadla

PODIVUHODNÉ CESTY JULESA VERNA, Nová scéna Národního divadla, Zdroj: Národní divadlo Ve čtvrtek 19. února 2015 proběhne na Nové scéně Národního divadla světová premiéra pod hlavičkou souboru Laterny magiky: Podivuhodné cesty Julese Verna. Inscenace s prvky činohry i pohybového divadla čerpá inspiraci z románů slavného spisovatele, zejména z oblíbeného titulu Tajuplný ostrov a současně je holdem průkopníkům filmu a jejich mnohdy naivním pokusům zachytit pohyb a děj na celuloidový pás. Co se stane, když se tým filmařů z počátku 20. století vedený roztržitým režisérem rozhodne zpracovat osudy hrdinů Julese Verna? A co když do natáčení zasáhne sám proslulý autor a jeho autoritativní manželka? V nové inscenaci nahlíží na Vernovo dílo s humorem a nadsázkou režisér David Drábek a tým zkušených tvůrců: dramaturgyně Markéta Bidlasová, scénograf Jakub Kopecký, hudebník Darek Král či kostýmní výtvarnice Simona Rybáková.

Děj Podivuhodných cest Julese Verna je situován do prvního desetiletí 20. století, do éry pionýrů filmového průmyslu. V jednom z průkopnických ateliérů tohoto ve své době nového a pokrokového média se odehrává natáčení příběhu inspirovaného hrdiny románu Tajuplný ostrov, do kterého zasáhne stárnoucí spisovatel se svou manželkou. V nové inscenaci Laterny magiky se spojuje pohled na několik etap technologického vývoje a stupně vědeckého poznání. Prostředí scény je inspirované skutečným filmovým ateliérem, který jako první prototyp postavil na začátku 20. století Thomas Alva Edison.

Ožijí v něm fantastické obrazy a odvážní hrdinové z Vernových příběhů, ale inscenátoři se snažili oprostit od estetiky dobových ilustrací i slavných českých filmů Karla Zemana, který na přelomu 50. a 60. let jako první vernovskou tematiku natáčel. Diváci se mohou těšit na zcela nové pojetí světa jejich oblíbených románových postav i na novou svižnou dějovou linku. V inscenaci vystoupí hosté v hereckých rolích a tanečníci Laterny magiky. V roli spisovatele Julese Verna uvidíme výrazného herce, člena Klicperova divadla v Hradci Králové, Jiřího Zapletala. Sám režisér David Drábek, který v Klicperově divadle působí jako umělecký šéf, slibuje divákům Laterny magiky nevšední zážitek.

Premiérové představení je již sice vyprodáno, na další představení je ale možno vstupenky ještě koupit zde: www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/8124?t=2015-02-19-20-00



Zdroj a foto: Národní divadlo


(zem)