Praha.cz

 
Podzim bude v Radotíně patřit hudebním projektům, který si vyberete vy?
Čtvrtek, 16. říjen 2014 08:09
Opera v kině Radotín, zdroj praha16.eu

Speciální hudební projekty pro filmová plátna připravilo pro podzimní období Kino Radotín na Praze 16: záznam londýnského koncertu Biophilia Live islandské zpěvačky Björk, Dvořákovu Novosvětskou a Rybovu Českou mši vánoční pod taktovkou Jiřího Bělohlávka ve dvou přenosech z Rudolfina a první českou operu, kterou Metropolitní opera v New Yorku vysílá do světa: Rusalku.


V neděli 19. října v 16.45 hodin budou moci diváci zjistit, jak vypadá a hlavně zní česká opera v podání světového operního domu. Newyorské provedení Dvořákovy rusalky ve stereofonním zvuku a s obrazem v HD kvalitě neztrácí nic na autentičnosti a bonusem je navíc nahlédnutí do zákulisí příprav dalšího jednání, kdy stočlenná armáda řemeslníků, kulisáků, osvětlovačů a inspicientů pracuje jako jeden muž, aby mohla rusalka elegantně sklouznout z plastové vrby do umělého rybníka a na soustavě kladek se pak vznášet na neviditelných vlnkách, dokud se zcela nepromění v pěnu, rozhovory s aktéry, kteří celému světu sdělují své pocity z právě odzpívané árie - vrcholem „souhvězdí" je zejména americká sopranistka Renée Fleming, která se na roli Rusalky již delší dobu specializuje, její pěvecký partner Piotr Beczala exceluje svým všestranným projevem, lehce nachlazená Ježibaba v podání Dolory Zajick je však neméně charismatická, v roli Hajného zazářil český rodák Vladimír Chmela. Vstupné 300 Kč, ZTP, důchodci a studenti 250 Kč.

Záznam koncertu Björk: Biophilia Live vznikl v roce 2013 během živé show v Londýně v sále Alexandra Palace. Těžištěm show je živé provedení všech skladeb z alba Biophilia. Kromě Björk a její doprovodné kapely ve snímku můžeme obdivovat andělský islandský sbor a také celou řadu neobvyklých hudebních nástrojů – elektronických, tradičních i zcela nezařaditelných. Kino Radotín koncert nabízí ve čtvrtek 23. října 2014 ve 20.00 hodin, vstupné činí 200 Kč.

Pro vůbec první přímý přenos do kin české vybrala dramaturgie oblíbené klenoty české vážné hudby: Dvořákovu symfonii Z Nového světa a Rybovu Českou mši vánoční. Oba koncerty, v Rudolfinu již téměř vyprodané, bude řídit šéfdirigent tělesa, Jiří Bělohlávek.

V sobotu 25. října od 14.45 hodin startuje přímý přenos z Dvořákovy síně: Leoš Janáček: Taras Bulba, rapsodie pro orchestr a Felix Mendelsshn-Bartholdy: Houslový koncert e moll op. 64 – sólista - koncertní mistr ČF Josef Špaček, Antonín Dvořák: Symfonie č. 9 e moll op. 95 „Z Nového světa“, diriguje Jiří Bělohlávek, délka cca 150 minut.

V sobotu 20. prosince od 14.45 hodin další přímý přenos z téhož místa: Jan Jakub Ryba: Česká mše vánoční a Antonín Dvořák: Slovanské tance op. 46, délka cca 150 minut; vstupné na jednotlivé koncerty je 250 Kč, při zakoupení vstupenek na oba koncerty současně platí sleva 100 Kč.

Kino Radotín


Nejrozsáhlejší přestavba radotínského biografu v celé jeho historii (od roku 1926) proběhla za pouhé dva měsíce a na počátku září 2011 se kino opět otevřelo veřejnosti. Nové prostředí nabízí nejmodernější technologie – ozvučovací systém dolby, digitální i 3D technologie. Jde o jednosálové kino, jehož zřizovatelem je Městská část Praha 16. Kino hraje od úterý do soboty 2 – 3 představení denně zpravidla od 17.30 a 20 hodin (program naleznete zde), a to jak v "klasickém" formátu, tak i ve 3D. Na tato představení potřebují návštěvníci speciální brýle, které budou zapůjčeny přímo při vstupu do sálu.

Nabídka radotínského kina je pestrá i svými dalšími projekty. Do kina můžete zajít i na představení Baby bio – pro rodiče s nejmenšími dětmi, o něž je v průběhu promítání postaráno a přitom je máte stále u sebe. A ani děti nepřijdou zkrátka – je pro ně určen Bijásek, sobotní odpolední představení, pohádky a dětské filmy. Alternativní program si užijí milovníci špičkových oper, baletů, ale do budoucna i třeba sportovních utkání.

Europa Cinemas


Filmová nabídka nabízí průřez nejen aktuálními holywoodskými a jinými trháky, ale vzhledem k tomu, že je biograf zařazen do sítě Europa Cinemas, v jeho programu musí být určité procento evropských filmů. Nechybí pochopitelně ani české snímky (program).

Kapacita kina, nedoslýchaví a imobilní diváci


Celkem 154 návštěvníků se může usadit do pohodlných čalouněných sedaček a pro imobilní návštěvníky je připraven bezbariérový přístup a jejich doprovod pohodlná křesla. Pro nedoslýchavé je zabudován RF systém, s možností zapůjčení sluchátek a bezdrátového přijímače, kterým si mohou regulovat hlasitost poslechu.

Nákup vstupenek z pohodlí domova


Vstupenky na všechna představení lze rezervovat či zakoupit on-line na adrese www.praha16.eu/kalendar.

Kompletní informace o kinu Radotín, včetně programu, najdete na stránce www.praha16.eu/kino.



Zdroj a obrázek: Městská část Praha 16


(zem)