Praha.cz

 
V Praze začal operní festival, potrvá až do 21. února
Pondělí, 26. leden 2015 10:46
Festival hudebního divadla OPERA, zdroj: festival-opera.cz

Až do 21. února 2015 se v Praze koná 12. ročník festivalu OPERA. Každé dva roky v metropoli prezentují své nejlepší inscenace operní soubory z celé republiky, program doplní i slovenské operní soubory. Představení budou na scénách Národního divadla, v La Fabrice, v Divadle Komedie, v Divadle Hybernia a v Českém muzeu hudby. Doprovodné programy se uskuteční v Divadle Na Prádle a v kině Aero.


12. ročníku festivalu se účastní všechny tuzemské stálé profesionální operní soubory, tři slovenské stálé profesionální soubory, čtyři další sdružení a v rámci doprovodného programu jeden amatérský soubor.

Na programu jsou italské a ruské operní hity (Pucciniho Tosca a Bohéma, Mascagniho Sedlák kavalír, Čajkovského Evžen Oněgin) i díla, která má současné pražské publikum příležitost vidět vůbec poprvé: olomoucká inscenace Ullmannova Pádu Antikrista je prvním scénickým uvedením v Česku, Poulencovy Dialogy karmelitek mohli diváci v Praze zaznamenat pouze na jednom z předchozích ročníků festivalu, Sedláka kavalíra uvádí českobudějovické Jihočeské divadlo v kombinaci se světovou premiérou scénické kantáty Maria De Roseho Nyní a navždy. Velkou část programu tvoří tvorba českých skladatelů, a to známá i téměř neznámá: od Bedřicha Smetany (experimentální inscenace Hubičky), Zdeňka Fibicha (Pád Arkuna) a Josefa Bohuslava Foerstera (Eva) přes Leoše Janáčka (Její pastorkyňa a Výlety páně Broučkovy) a Bohuslava Martinů (Voják a tanečnice) až k nejnovější české tvorbě: dílům Andrew Yin Svobody, Ivo Medka a Markéty Dvořákové, Tomáše Hanzlíka a dvojice Ondřej Kyas – Pavel Drábek.

alt=Festival hudebního divadla OPERA, zdroj: festival-opera.czFestival odráží nástup mladší a nejmladší generace režisérů (Jiří Heřman, Linda Keprtová, Tomáš Pilař, Tomáš Hanzlík, Rocc, Tomáš Studený, SKUTR), za dirigentský pult se opět postaví šéfové, šéfdirigenti či dlouholeté opory jednotlivých souborů (Mario De Rose, Miloslav Oswald, Martin Doubravský či Petr Šumník). Na festivalu se opět představí mnoho pozoruhodných interpretů, pravidelným návštěvníkům festivalu dobře známých: primadona opavského souboru Katarína Jorda Kramolišová zazpívá tentokrát Kostelničku v Její pastorkyni, olomoucký tenorista Václav Málek Regenta / Démona v Pádu Antikrista, libereckou Evou je Livia Obručnik Vénosová, v ostravském představení Výletů páně Broučkových diváci uvidí interprety působících mj. i na pražských scénách (Janu Sibera, Ivana Kusnjera, Yvonu Škvárovou či Martina Šrejmu) i zajímavé zahraniční interprety v čele s mexickým tenoristou Jorge Garzou.

Výjimečné festivalové výkony budou opět oceněny tzv. Libuškami – čestnými cenami festivalu. Nejlepší inscenaci bude opět vybírat jednak porota kritiků, jednak diváci (prostřednictvím ankety), mimořádnou interpretaci role ocení porota emeritních sólistů Národního divadla a jednu cenu udělí ředitelka festivalu. Současnou Libušku pro festival Opera na samém sklonku života navrhl významný sklářský výtvarník Václav Hanuš (1924 - 2009). Skleněné artefakty budou slavnostně předávány na jevištích oceněných divadel.
Ceny budou vyhlášeny na tiskové konferenci po skončení festivalu, na kterou bude navazovat obvyklá konference k závěrům festivalu – termín bude upřesněn.

Svátek operního umění pořádá již tradičně Jednota hudebního divadla ve spolupráci s Národním divadlem, za podpory Ministerstva kultury České republiky, Hlavního města Prahy a všech zúčastněných divadel.

"Festival Opera v roce 2013 oslavil dvacet let od svého vzniku. Udržel se především proto, že na něm finančně zásadně neprofituje ani Národní divadlo, které dává své operní domy k dispozici za nekomerčních podmínek, a už vůbec ne mimopražská divadla, kterým se dostane jen úhrady části nákladů na festivalové představení. Festival je prostě společnou akcí všech českých a moravských a letos též slovenských divadel, která na pražských scénách předvádějí to nejlepší, co se v nich posledních dvou letech urodilo." říká ředitelka festivalu Lenka Šaldová.

Záštitu nad festivalem převzali: Livia Klausová, velvyslankyně České republiky ve Slovenské republice Peter Weiss, velvyslanec Slovenské republiky v České republice.

Čestný festivalový výbor: Soňa Červená, Libuše Domanínská, Ludmila Dvořáková, Dagmar Pecková, Jan Klusák, Jiří Kout, Štefan Margita, Richard Novák, David Pountney.

Internetové stránky festivalu: www.festival-opera.cz




Zdroj a foto: Festival hudebního divadla OPERA


(zem)