Praha.cz

 
Začíná festival německy mluvích filmů, potrvá až do neděle 19. října
Úterý, 14. říjen 2014 21:04
Logo Das Filmfest, zdroj www.facebook.com/dasfilmfest

Dnes, ve středu 15. října, startuje ve velkém sále kina Lucerna 9. ročník festivalu německy mluvených filmů DAS FILMFEST. Ten obsadí až do neděle 19. října dva sály Lucerny i Kino Atlas a poté se přesune do Brna. Slavnostní zahájení zavede diváky filmem Čas kanibalů do překvapivě cynického světa nadnárodních korporací a poradenských společností.





Divácky úspěšný i kritikou ceněný snímek Čas kanibalů osobně uvede autor scénáře Stefan Weigl.

Hned ve středu také odstartuje také jedna z nejsledovanějších sekcí letošního festivalu RETROSPEKTIVA: HANEKE představující průřez tvorbou uznávaného oscarového režiséra. Velký zájem filmových fanoušků dokládá i skutečnost, že polovina projekcí Hanekeho snímků je již vyprodaná a na zbylé zbývají poslední lístky. Dalším z očekávaných filmových vrcholů úvodního dne je švýcarsko-rakouské historické drama Akta Grüninger.

Čtvrtek nabídne hned několik filmových perel ze sekce DIE DOKU. Právě k takovým patří například doku-experiment Moskevské procesy, který poprvé přináší reálný pohled na to co, se odehrávalo za zavřenými dveřmi během celosvětově medializovaných soudních procesů s Pussy Riot a dalšími ruskými umělci a aktivisty.

Festival Das Filmfest, zdroj www.facebook.com/dasfilmfestCelkem nabídne festival DAS FILMFEST na 40 filmů ve 4 hlavních sekcích, sekci krátkometrážních filmů a řadu hostů. V programu jsou i dva kandidáti na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film, filmová adaptace knižního bestselleru Noční vlak do Lisabonu či ceněné drama Křížová cesta. Na své si přijdou i děti, pro které je na pátek přichystaná rodinná komedie Sputnik ukazující, jak parta malých dětí může změnit německou historii.

Za pozornost stojí také strhující drama Trhliny v betonu Hanekeho žáka Umuta Dağa, jehož působivé spojení ponurého filmu z ghetta a melancholické sociální balady si již odneslo řadu ocenění.

Festival DAS FILMFEST pořádají Goethe-Institut v Praze, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví ve spolupráci s pražskými kiny Lucerna a Atlas a brněnskými kiny Art a Scala.

Podrobné informace a program naleznete na stránkách festivalu www.dasfilmfest.cz a www.facebook.com/dasfilmfest.



Zdroj a obrázek: DAS FILMFEST


(zem)