Praha.cz

 
Dnes se v Praze koná Songfest.cz, festival na oslavu čínského nového roku
Čtvrtek, 12. únor 2015 09:50
14. Songfest.cz 2015 - Vítání roku ovce

Multikulturní festival Songfest.cz, který oslavuje nadcházející čínský nový rok, se letos koná již počtrnácté a nabízí skvělou příležitost k setkání s vynikajícími umělci, možnost poznat kulturu mnoha národností a dozvědět se něco nového o nadcházejícím roce. V Praze se festival koná dnes, ve čtvrtek 12. února 2015, v Paláci Akropolis na Žižkově.


Příchod roku Ovce se bude slavit celkem v devíti městech - Čechách i na Moravě. Po úvodní Praze přichází Plzeň a Hradec Králové, pak se akce přesouvá na Moravu do Olomouce, Brna a Znojma a závěrečné tři koncerty proběhnou v Písku, Českých Budějovicích a Českém Krumlově. Vstupenky je možné zakoupit na pokladnách kterékoliv z festivalových scén a předprodejní cena je přívětivá – pohybuje se od 180 – 250 Kč.

14. Songfest.cz 2015 - Vítání roku ovce "Každý ročník našeho festivalu je něčím originální, tentokrát bych vyzdvihla zejména žánrovou pestrost koncertů a prolínání kulturních vlivů" říká Feng-yűn Song. V rámci jednoho večera tak budou diváci moci zhlédnout třeba tanečníky z Indonésie, zasnít se při vyprávění příběhů ze Sibiře za doprovodu didgeridoo nebo si užít vystoupení čínské houslistky či dětského uměleckého souboru. Mezi hosty vystoupí také trio balkánských hudebnic, výtečná německá skupina žánru world music Annuluku a seskupení z Mongolska, Japonska nebo Číny. Sama zpěvačka Song vystoupí s Triem PUO s lidovými písněmi z Číny v jazzové úpravě. Ve středních Čechách a na Moravě navíc jejich repertoár doplní i písně Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka v českém i čínském překladu, za klavírního doprovodu Lenky Navrátilové. "Těším se, že mě letos moderátorsky doprovodí opět „duchovní otec“ festivalu Jaroslav Dušek a poprvé se na scéně objeví také skvělý písničkář, spisovatel a světoběžník Jan Burian" doplňuje k programu Song.

Kromě hlavního koncertu, který začíná vždy v 19 hodin, nabízí festival mezi 16 – 18:30 hodinou doprovodný program určený dětem i dospělým. Ten probíhá v každém městě v takzvaném Pavilonu her a je pro všechny příchozí zdarma. "Hosté si budou moci třeba vyrobit amulet z ovčí vlny, vyzkoušet si svůj hudební talent ve tvůrčích dílnách, připravili jsme krásnou výstavu tušové malby paní Xiaomei. A nikdo nebude mít hlad nebo žízeň, protože v nabídce bude dobrý čaj a raw nebo vegetariánské pochoutky", láká ředitelka Song.

Festival je skvělou příležitostí, jak se něco dozvědět o starobylé čínské astrologii, jak rozšířit vlastní obzory a naladit se na příchod nového roku. "Rok Ovce začíná 19. února 2015. Ptali jsme se na něj Knihy proměn, Iťing. Tato taoistická encyklopedie odhaluje tajemství života v mnoha rozměrech. Ukazuje stav věcí a dynamiku vývoje, proměny jin a jang. A Kniha říká, že každý okamžik, každý pohyb jsou vždy podmíněny našimi skutky. Je třeba si uvědomit, že věci se ubírají takovým směrem, pro jaký se rozhodneme – zjednodušeně řečeno - jaké si to uděláš, takové to máš. A ani čas se nedělí na dobrý či špatný. Čas prostě je – tak ho vezměme do vlastních rukou", shrnuje Feng-yűn Song.

PODROBNÝ PROGRAM


12. 2. 2015 Palác Akropolis, Praha

16:00 - 18:30 PAVILON HER - tvůrčí dílny pro děti a dospělé
16:00 - 18:00 Hudebně hravé rytmy - africké bubnování a tanec / portál Afro.cz
16:00 - 18:00 Ruční výroba ovčích amuletů / tvořivý obchůdek Dobroděj
16:30 - 16:40, 17:30 – 17:40 ukázka cvičení / Qing Mingtang Wushu Centrum

18:00 - 18:20 VERNISÁŽ k výstavě čínské tušové malby paní Xiaomei

DOBRÁ ČAJOVNA - ochutnávka kvalitních čajů, Rawstlinka (živá strava), vegetariánské občerstvení Govinda

19:00 - 22:00 KONCERT ROKU OVCE 2015

19:00 Zahájení / Feng-yűn Song / zpěv / Jaroslav Dušek / slovo
19:10 Host z Číny: Jiang Weixi / čínská houslistka, KAUP
19:20 Antonín Dvořák, Leoš Janáček / lidové písně
Feng-yűn Song / zpěv / v českém a čínském jazyce Lenka Navrátilová / klavír
19:40 Host z ČR: Carmina Clara / znojemský dětský sbor umělecké vedoucí Ludmily Piknerové / písně z Moravy a z Číny, Feng-yűn Song / zpěv
19:55 Úcta předkům / Jaroslav Dušek a divadelní spolek Proměna
20:10 Feng-yűn Song a Trio PUO / písně z Číny v jazzové úpravě
Feng-yűn Song / zpěv, Marek Novotný / klavír, Petr Tichý / kontrabas
Jaroslav Kořán / bubny, perkuse, Orloj snivců
20:30 PŘESTÁVKA
20:50 Host z Evropy: Annuluk / global world music

21:10 VÍTÁNÍ ROKU OVCE 2015
Ovčí amulety / uvádí Jaroslav Dušek
21:20 v náladě „ovce“ / Kintari / studio indonéských tanců / tanec Saman
21:30 v rytmu „ovce“ / Marimba Mama / marimba trans-global music
21:45 Na jedné scéně: Feng-yűn Song, Trio PUO, Jaroslav Dušek a další
22:00 Konec koncertu

Více informací naleznete na internetových stránkách festivalu www.songfest.cz.

Facebook: www.facebook.com/Songfestcz.



Zdroj a foto: Songfest.cz

zem)