Praha.cz

 
Na Karlově náměstí vyrostla zeď Otce vlasti
Pondělí, 16. červen 2014 11:10
Zeď Otce vlasti

Před Novoměstskou radnicí na Karlově náměstí vyrostla dnes zeď Otce vlasti, kam kolemjdoucí mohou psát své životní cíle. Inspirovat k ambiciózním plánům je má osobnost Karla IV. Za 700 dní totiž Česko oslaví sedm století od narození tohoto panovníka.



Zeď Otce vlastiAž do července tu mohou lidé popustit uzdu své fantazii a na tabuli napsat, čeho by chtěli v životě dosáhnout. "Chtěli bychom, aby jeho hodnoty a činy inspirovaly občany k odvážným cílům. Každý má nějaký sen a prvním krokem k jeho uskutečnění může být to, že ho veřejně deklaruje. Nemusí to být zrovna nová katedrála, ale vyplatí se mířit vysoko," řekl ČTK o smyslu akce její iniciátor Ondřej Chrást ze spolku Otec vlasti Karel IV.


Svá přání pište do 12. července


Instalace zdi zahájila odpočítávání 700 dní, které zbývají do jubilea narození jedné z nejvýznamnějších osobností českých dějin v květnu 2016. Mezi těmi, kteří zeď odhalili, byla členka národní komise pro tyto oslavy, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová a starostka Prahy 2 Jana Černochová, která projekt podporuje.


"Zeď Otce vlasti zůstane na Karlově náměstí do 12. července, popsaná tabule bude vždy vyfotografována a smazána, aby bylo místo na další zápisy. Pak bude putovat po desítkách měst a obcí, které si mohou vytvořit i vlastní zeď a organizovat vlastní akce," podotkl Chrást.


Foto: ceskenoviny.cz, idnes.cz

(rez)