Praha.cz

 
Noc kostelů v Praze - pátek 23.5.2014
Úterý, 20. květen 2014 00:04
1405NocKosteluLogo.jpg

Na jednu noc se otevřou kostely po celé republice všem zájemcům a návštěvníkům. Jde o velice zajímavou akci, kdy se může každý nenásilně seznámit s kostely a křesťanskou vírou, vychutnat si nečekané zážitky a pocit mimořádnosti a stát se účastníkem ojedinělé kulturní akce. Noc kostelů 2014 proběhne letos tento pátek 23. května. A jaký program mají pražské kostely pro své návštěvníky?



1405NocKostelu3.jpggNoc kostelů je pozváním všech lidí dobré vůle ke společnému setkání a k objevování krásy křesťanských výtvarných a architektonických pokladů. Vše doprovázejí koncerty, výstavy, komentované prohlídky, historická vyprávění a příběhy, vystoupení, modlitby, workshopy či divadelní představení, někde je připraveno i pohoštění nebo program pro rodiny s dětmi. Přihlášeno je přes 250 pražských kostelů.

Na stránkách www.nockostelu.cz můžete vyhledat kostel buď podle lokality, nebo podle programu a je na každém, jestli stráví celý podvečer a večer v jednom kostele, nebo jich vystřídá víc.

1405PrazskyHrad.jpgDo Noci kostelů se zapojila například Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, kostel Panny Marie Sněžné na Novém Městě, kostel Panny Marie pod řetězem, kostel sv. Martina ve zdi,kostel sv. Mikuláše na Malé Straně, bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, dřevěný kostelík sv. Michala v Kinského zahradě nebo Betlémská kaple na Žižkově. Do akce se ale zapojily kostely a kaple ve všech částech Prahy.

Kromě běžných materiálů vychází i letos pexeso se zajímavými sakrálními stavbami, budou rovněž vydány magnety či kartička na razítka. Pro noční poutníky bude připraven průvodce s programem jednotlivých kostelů, který bude obsahovat několik návrhů na zajímavé noční trasy. K dispozici budou také další informační materiály.

1405NocKostelu1.jpggZáštitu nad Nocí kostelů 2014 převzali například Mons. Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský, Mgr. Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR, Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR, Mgr. Daniel Herman, ministr kultury ČR.

Zdroj: www.nockostelu.cz


Foto: Pavel Průcha

(zem)