Praha.cz

 
Undergroundová ikona Yasmine Hamdan zazpívá v Praze
Neděle, 20. říjen 2013 08:36
Undergroundová ikona Yasmine Hamdan zazpívá v Praze

V neděli 17. listopadu 2013 se rozezní Palác Akropolis překrásným jemným a zároveň hlubokým hlasem undergroundové ikony dnešního arabského světa, hlasem Yasmine Hamdan. Zpěvačka, která v arabském světě boří zažité tradice a mýty, přijede do Prahy s Marcem Colinem, lídrem Nouvelle Vague.


Subtilní zpěvačka s výrazným hlubokým hlasem, s očima, které mluví beze slov a dlouhými tmavými vlasy – to je Yasmine Hamdan, jejíž koncerty jsou vždy nezapomenutelným zážitkem. Spojení ženského hlasu s elektronikou se posluchačům dostane pod kůži.


Do Prahy přijíždí s hity velkých arabských zpěvaček 20. století, které se sice nestaly superhvězdami, ale jejichž hudba symbolizovala nezávislost, smyslnost a subtilní ženský protest liberální éry před nástupem fundamentalistů. Yasmine akcentuje skryté textové významy i humor a tvůrčím způsobem pracuje s jemnými odlišnostmi arabských dialektů - od Libanonu přes Kuvajt až po Egypt.


Evropští posluchači bývají často překvapeni, když slyší elektronickou taneční hudbu, která má původ v zemích arabského světa. Mívají totiž tendenci si tuto oblast spojovat jen se zažitými stereotypy, které představuje tradiční islámské pojetí hudby i života obecně.


Yasmine HamdanYasmine Hamdan pochází z Libanonu a ten se tak trochu těmto vžitým představám vymyká již delší dobu. Z druhého úhlu pohledu se dá říci, že pokud se některý z tamních umělců vydá cestou, která zažitá tabu boří, stává se velmi výrazným a nepřehlédnutelným, dalo by se říci, že snadněji vykoukne z davu a stane se zapamatovatelným. To je i případ Yasmine Hamdan. Na její koncerty se opravdu nezapomíná.


Kde, kdy, za kolik?


Pražský koncert Yasmine Hamdan se uskuteční v neděli 17. listopadu 2013 v Paláci Akropolis. Vstupenky je možné koupit v předprodeji (Tiketpro, Palác Akropolis) nebo na místě (Palác Akropolis). Ještě do 16. listopadu pořídíte vstupenku na stání 330 Kč, vstupenka na sezení stojí 380 Kč. Pokud se rozhodnete pro koupi vstupenky až na místě, připravte si 350 Kč (v případě, že budete chtít stát) nebo 400 Kč (pokud budete chtít vstupenku na sezení).


Podrobnější informace o koncertě, zpěvačce i vstupenkách získáte zde.


Kdo vlastně je Yasmine Hamdan?


Yasmine Hamdan pochází z Libanonu, žije ale s manželem, palestinským filmařem Eliou Suleimanem, v Paříži.


Yasmine Hamdan se narodila v roce 1976 v Libanonu, když propukala občanská válka. Její otec, zkušený stavební inženýr, prchl i s rodinou před válkou do Abu Dhabi, Řecka a Kuvajtu. Při obsazení Kuvajtu Saddámem Husainem byla Yasmine otcem vyslána zpět do Bejrútu se skupinou cestující pozemní cestou. „Bylo mi 13 a bylo to pro mě dobrodružství. Kdybych to měla udělat dnes, byla bych k smrti vystrašená,“ řekla při jednom z rozhovorů s novináři v Paříži.


V roce 1997 založila s kamarádem ze školy elektronické duo Soapkills. Postupně se její hudba se stala soundtrackem alternativního umění, a to doslova: palestinský filmař Elia Suleiman si vybral skladby Soapkills do svého mezinárodně oceněného filmu Divine Intervention. Po rozpadu Soapkills se mladá zpěvačka usadila v Paříži, kde natáčela s Mirwaisem Ahmadzaï, producentem Madonny, spolupracovala s CocoRosie a svůj zatím největší projekt natočila s vedoucím průkopnické skupiny Nouvelle Vague, Marcem Collinem.


Foto: rachot.cz

pchj