Praha.cz

 
Zbraslavské pašije – ojedinělý divácký zážitek již tento víkend 26. – 27.4.2014
Středa, 23. duben 2014 00:24
/images/stories/4598/1404PasijoveHryZbraslav4.jpg

Jedinečné prostředí zahrady zbraslavského zámku bude opět hostit unikátní divadelní představení Zbraslavské pašijové hry. Děj příběhu se neodehrává na jevišti, ale hraje se mezi obecenstvem, které je součástí představení a zapojí se do hry jako lid jeruzalémský. Diváci tak mají možnost prožít Pašijový příběh na vlastní kůži.


1404PasijoveHryZbraslav5.jpgLetošní dvě představení připadají na sobotu 26.4. a neděli 27.4. 2014, začátky vždy ve 14,30 hodin.

Hra „Pašije aneb zrcadlo umučení a vzkříšení Pána našeho Ježíše Krista“ byla napsána na podkladě lidových her z Vlastiboře, Vamberka a Železného Brodu. Režíruje jí dlouholetý herec Národního divadla Oldřich Vlček, originální hudbu k představení složil František Štěrbák, hudební skladatel a dirigent, vedoucí hudebního souboru divadla Kalich.

1404PasijoveHryZbraslav9.jpgV roce 2012 představení navštívil kardinál monsignor Dominik Duka a v roce 2013 biskup Václav Malý.

Inscenace se zúčastní na 30 aktérů v čele s významnými profesionálními herci. Ježíše Nazaretského představuje Radúz Mácha, člen činohry Národního divadla, Pannu Marii ztvární Simona Postlerová, členka Divadla na Vinohradech, Marii Magdalskou představuje Lucie Žáčková, členka činohry Národního divadla.
Lidovou postavu Smrtky ztvárňuje Jana Pidrmanová, členka činohry Národního divadla, postavu Anděla vytváří Jaromíra Mílová, taktéž členka činohry Národního divadla. 1404PasijoveHryZbraslav6.jpg
Role Opovědníka a režiséra představení v jedné osobě se chopil Oldřich Vlček, člen činohry Národního divadla, známý například z Menzelova filmu Báječní muži s klikou. A k tomu spousta místních nadšenců, ochotníků a farníků ze zbraslavské farnosti.

Vstupné na všechna představení je zcela dobrovolné. Všichni protagonisté, i profesionální herci, účinkují bez nároků na jakýkoli honorář.

1404PasijoveHryZbraslav922.jpg Přijďte se o víkendu podívat na Zbraslav a zažijte na vlastní kůži příběh, starý více než 2000 let!

Prostor je ozvučen profesionální agenturou.

Doprava


1404PasijoveHryZbraslav3.jpgZastávka Zbraslavské náměstí, autobusy ze Smíchovského nádraží autobusy č. 129, 241, 314, 318, 338, 361, 390. Z Jižního města autobus č. 165. Z Radotína autobus č. 255.

Vlakem do zastávky Praha – Zbraslav, poté přes most pěšky nebo autobusem dvě zastávky na Zbraslavské náměstí.

Parkoviště osobních aut je na Zbraslavském náměstí zdarma.

1404PasijoveHryZbraslav1.jpgMapa zde: http://mapy.cz/s/9InU

Jízdní řád pražské MHD: http://spojeni.dpp.cz/
Jízdní řád všeobecný vlak+bus+MHD: http://idos.cz

Stránky o Zbraslavských Pašijových hrách:


http://pasije.webgarden.cz
http://zbraslav.info/o-zbraslavi/pasijove-hry

O Zbraslavi se více dozvíte zde:


http://zbraslav.info/o-zbraslavi
http://zbraslavhistorie.info/
http://www.mc-zbraslav.cz/
http://www.farnost-zbraslav.cz




Foto: www.zbraslav.info

(zem)