Praha.cz

 
Nacházíte se: Zprávy Zajímavosti Ochutnejte saranče v trojobalu, pražská zoo láká na gastrozážitky
Ochutnejte saranče v trojobalu, pražská zoo láká na gastrozážitky
Pátek, 02. srpen 2013 15:47
Ochutnejte saranče v trojobalu, pražská zoo láká na gastrozážitky

O nadcházejícím víkendu překvapí pražská zoologická zahrada své příznivce netradiční akcí. U příležitosti Dne hmyzožravců zprostředkuje milovníkům havěti a vybrané gastronomie labužnický zážitek: ochutnávku hmyzích specialit. Spíše než obdivovatele hmyzu tentokrát potěší majitele mlsných jazýčků a fanoušky exotické gastroturistiky.




cervi3 Hmyz se na talíři Středoevropana objevuje převážně nechtěně, nejčastěji v podobě obtěžujících much či vos. Přesto není třeba se konzumace hmyzu obávat nebo ji předem odsuzovat, tvrdí entomofagové, vědci zabývající se využitím hmyzu jako potravy. Existují dokonce druhy hmyzu uměle pěstované výhradně pro gastronomické účely. Kuriózně mezi jedlé druhy patří např. i vši, motýli či vážky.



Cesty současné západní gastronomie a hmyzu jako potraviny se podle odborníků překvapivě sbližují. Běžný Evropan už tuší, že hmyz je nízkokalorická surovina bohatá na bílkoviny, které v mnoha částech světa nahrazují obyvatelům maso. Při správné přípravě může být chutnější, než by se na první pohled zdálo. Na českém knižním trhu je možné najít i kuchařky, které čtenáře bez předsudků provedou doposud neznámým kulinářským světem a představí hmyz jako delikatesu.



cervi2Podle Petra Ocknechta, brněnského odborníka, který v ČR přednáší o entomofagii a je spoluautorem kuchařky Kuchyně hmyzem zpestřená, bývá nejchutnější hmyz ten nejméně nápadný. Tvrdí: „Hmyz nejíme jen proto, že máme přebytek jiného jídla.“ Podle něj je hmyz nezastupitelným zdrojem aminokyselin a výhodná je také nenáročnost jeho chovu. Vlastní chuť hmyzu se odvíjí od toho, v jakých podmínkách žije a co sám konzumuje. Ocknecht ve svých rozhovorech doporučuje před konzumací krmit vybranou pochoutku tím, po čem by konzument chtěl, aby chutnala. Před finální přípravou pokrmu je důležité nechat moučného červa, cvrčka či švába tři dny vyhladovět, aby se vyprázdnil. Závěrečná chuť pak má být vybranější a jemnější.



Moučné červy na česneku, smažená sarančata v sezamovém trojobalu či nudle se švábí omáčkou mohou zájemci o gastronomický experiment ochutnat v neděli 5. srpna, kdy pražská zoo ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy pořádá každoroční exotickou ochutnávku. Součástí programu budou komentovaná setkání spojená s krmením zvířat. Více podrobností o programu naleznete na webových stránkách zoo.

(mrak)

Ochutnejte saranče v trojobalu, pražská zoo láká na gastrozážitky